Blog

 
INFRASAUNA - pravidelná porce zdraví a relaxace aneb vše, co potřebujete vědět

INFRASAUNA - pravidelná porce zdraví a relaxace aneb vše, co potřebujete vědět 
 

 

expand_more zjistit více

Infrasaunu dnes už zná snad každý milovník saunování. Přesto dál budí zvědavost saunařského a wellness světa. Tento relativně nový typ saun totiž dodnes opřádá řada mylných tvrzení a otázek. Jak to víme?

 

S naší společností je správná výroba infrasauny spjatá od samého začátku. U našich infrasaun pečlivě dbáme na technicky správné provedení a maximální přínosy po stránce zdraví. Léta praxe nás totiž přesvědčila, že kvalitní infrasauna je klíčem k velmi efektivní rehabilitaci i relaxaci.

 

Co je to vlastně infrasauna a jak saunování v ní vypadá? Jak se správně saunovat v infrasauně a jaké jsou její účinky? Pojďme se na to spolu podívat.


Co je to infrasauna? 


Infrasauna je dřevěná kabina, sloužící pro potící kúru, ve které je zdrojem tepla infratechnologie v podobě infrazářičů nebo infrapanelů. Infratechnologie prohřívá naše tělo do větší hloubky, než potící kúry ve finské sauně, což samo o sobě přináší řadu benefitů. V tomto ohledu zároveň velmi záleží na tom, aby použitá infratechnologie byla opravdu kvalitní. K prohřívání a pocení dochází při nižších teplotách, ideálně v rozmezí 30 - 60 °C. Saunovací procedura probíhá bez přestávek, a protože tělo se při ní povrchově tolik nerozpálí, na závěr se doporučuje vlažná sprcha, která umožní nechat v těle doznít rehabilitační účinky infratepla. Toto je ovšem jen stručná odpověď.

 

Jak infrasauna funguje? 

Krátké vysvětlení principu infrasauny nás vede rovnou k druhé, podrobnější otázce: jak tedy infrasauna funguje? A je infračervené záření skutečně bezpečné?
Tady se dostáváme k „jádru pudla“. Rovnou na začátek vás ubezpečíme: pokud vyberete kvalitní výrobek, infrasauna se vám stane cenným pomocníkem při pravidelné relaxaci nebo rehabilitaci.

Proberme si princip infratepla trošku detailněji a pojďme zabrousit také lehce do historie. Přednostně je dobré říct, že infračervené záření nemá nic společného s ultrafialovým zářením, které způsobuje spálení kůže při opalování, ani s nukleárním zářením. Zářící teplo je jednoduše forma energie, která zahřívá tělesa přímo, a to bez oteplování vzduchu, který je mezi zářičem a zahřívaným tělesem. Tento proces se nazývá konverze.

Zářícímu teplu říkáme také infračervené záření - IR. Infračervený segment elektromagnetického záření je rozdělen do 3 segmentů podle vlnové délky (měřeno v mikronech). Rozlišujeme:

1. krátké vlny 0,07 - 1,4 mikronů                  IR-A,

2. střední vlny 1,4 - 3 mikrony                       IR-B,

3. dlouhé vlny nad 3 mikrony                         IR-C.

 

Infračervené světlo je pro lidské oči neviditelné. Spatřit jej můžete pouze pomocí speciálních kamer, které transformují infračervené světlo na barvu. S tou si naše oči poradí o poznání lépe. Ale ačkoli infračervené světlo nevidíme, můžeme ho cítit, protože ho vnímáme jako teplo.

Slunce produkuje většinu své energie v infračervené části spektra. Naše atmosféra má „okno“, které umožní průchod infračervených paprsků o vlnové délce 7-14 mikronů až k Zemi. A infračervené záření vysílá rovněž sama Země, jakmile se zahřeje. Také toto záření se drží ve vlnové délce 7-14 mikronů, s maximem kolem 10 mikronů.

Základním zdrojem infračervené energie však zůstává slunce. Infračervené teplo v Infračerveném Termálním Systému - ITS - má stejné vlastnosti jako teplo ze slunce. Je také stejné jako teplo vyzařované naším tělem, kvůli udržení naší tělesné teploty. Lidské tělo vyzařuje infračervenou energii přes kůži v rozsahu 3-50 mikronů, většinou je to cca 9,4 mikronů. Dlaně vyzařují infračervenou energii mezi 8-14 mikrony. 

Poznatky o uzdravovacích vlastnostech přírodního infračerveného záření poprvé oficiálně formuloval japonský výzkumník Dr. Tadashi Ishikawa v roce 1965. Po pěti letech práce u medicínské společnosti Fuji Medical si nechal patentovat zirkoniové keramické infračervené zářiče, které se v zařízeních s ITS používají. Se systémem ITS posléze pracovali výhradně japonští lékaři, dokud nebyl roku 1979 zpřístupněn veřejnosti. Tím však jeho vývoj neskončil. Roku 1981 projevila o technologii zájem Amerika, odkud se později rozšířila do celého světa. Panely, které produkují podobné infračervené záření, se dnes používají v nemocničních inkubátorech pro zahřívání novorozenců.

Zářiče v ITS vyzařují kolem 1/3 svého výkonu ve středních vlnách (2-5,6 mikronů), kvůli jejich hluboké penetraci, a další 2/3 v dlouhých vlnách (5,6-25 mikronů) se zaměřením výkonu rovnoměrně rozestřeného kolem 9,4 mikronů. Tato hodnota je pro lidský organismus nejvhodnější. Rozestření maximalizuje vysokou penetraci středně dlouhých vln. Také se spojuje s dlouhými vlnami, čímž se rozšíří resonanční absorpce ozdravujících se tkání. Výrazné léčebné účinky vlnových délek v rozsahu 2-25 mikronů nedávno potvrdili i čínští výzkumníci.

Účinky infrasauny

V čem nám pravidelné využívání infrasauny prospívá? Pozitivních účinků infrasauny je celá řada a na našem blogu na toto téma najdete samostatný článek, kde se účinkům infrasauny věnujeme.


Pojďme si je stručně připomenout: kvalitní infrasauna díky hloubkovému prohřátí velmi účinně pomáhá při detoxikaci organismu, ze stejného důvodu slouží velmi dobře jako podpůrná léčba při viróze, dokáže odstranit ztuhlosti celého pohybového aparátu, pomůže nám v krátkém čase nahřát svaly před sportováním (stretching) nebo je naopak uvolnit po náročném výkonu.
Velmi oblíbená je také v masérských salónech, kde se využívá pro rozehřátí před samotnou masáží. A v neposlední řadě také podporuje regeneraci díky tzv. „resonanční absorbci“. To je proces, při kterém jsou infračervené paprsky selektivně absorbovány tkáněmi, které potřebují zvýšit svůj výkon. Vnitřní (tělní) produkce infračervené energie, která probíhá v našich tkáních, je spojena s nejrůznějšími druhy ozdravných reakcí. Ty mohou potřebovat infračervené zařízení k dodání další energie, aby bylo možné dosáhnout nejlepší ozdravné odezvy u tkání, kde dochází k ozdravnému procesu. 


Díky příjemnému infrateplu nám infrasauna dodává pocit klidu a uvolnění a dopřává nám jedinečné chvíle relaxace. Naším tipem je doplnění saunovací kúry o aromaterapii nebo solnou terapii, která pěkné zážitky ještě prohloubí. 


Jak se správně saunovat v infrasauně? 


Už cítíte to příjemné, hřejivé teplo, které se ve vás rozlévá? Kolem to voní dřevem a vy si užíváte svoji chvilku relaxace, svůj malý očistný rituál. Ale jak na to? Pojďme se podívat, jak se správně sanovat v infrasauně. 


Samotná příprava infrakabiny pro potící kúru je velmi snadná a rychlá. Ať už se chystáte infrasaunou zahájit svůj produktivní den, nebo si ji naopak dopřáváte po práci jako uvolnění, nejdřív jednoduše zmáčknete tlačítko. Než se během deseti minut převléknete, najdete ručník a připravíte si k saunování dostatek tekutin, infrasauna bude nahřátá na požadovanou startovací teplotu. Touto teplotou jsou myšleny nižší hodnoty, cca kolem 35 °C, při kterých do infrasauny vcházíte. Nemějte obavy, v našich infrasaunách se i při takto nízkých teplotách záhy začnete potit. Je to dáno efektivní vlnovou délkou, na které infratechnologie pracuje a která na vás bude mít podobný vliv jako hřejivé letní sluníčko


V infrasauně doporučujeme rozložit jeden ručník na lavici, jeden pod nohy a jeden si vzít na otírání potu z těla. Využít můžete také masážní žínku, která dopomůže k ještě většímu prokrvení pokožky. 


Optimální je vždy začít saunování vsedě, s infrazářičem za zády, směrujícím na páteř. Tak nejlépe odstartujete celý proces absorbce tepla organismem. Ve stejné poloze můžete využívat infrasaunu i pro pravidelné prohřátí problémových partií pohybového aparátu. Jen se budete saunovat při otevřených dveřích, do pocitu potu. Kdo z nás nezná ztuhlou krční páteř nebo bloky v oblasti beder ze sedavého zaměstnání? Infrateplo bude působit lokálně tam, kde ho je nejvíce potřeba.
 

Vyhřívaná lavice jako skvělý doplněk do vaší infrasauny

A tady se s vámi podělíme ještě o jednu dobrou zprávu: naše infrasauny jsou právě za těmito účely doplňkově obohaceny o infratechnologií vyhřívanou lavici, aby infrateplo efektivně dosáhlo také k celému sedacímu aparátu. Ať už bude tedy vaší volbou infrasauna pro jednoho, infrasauna pro dva nebo velká infrasauna pro čtyři osoby, ve které je možné také saunování vleže, vždy si do výbavy můžete nechat toto vyhřívání zahrnout. 


Pohodlně jste se tedy usadili, zklidňujete dýchání, užíváte si přirozenou vůni dřeva nebo postupně se uvolňující aromaterapii v podobě přírodních esenciálních olejů a pomalu se začínáte potit. Pot z těla pravidelně stírejte do ručníku, případně smývejte hrubou masážní žínkou. Jakmile se potící proces rozběhne, můžete prostřídat polohy (pokud vlastníte vyhřívanou lavici) nebo dokonce využít saunování v infrasauně vleže. Dobré také je mít v dosahu (např. u vstupu do sauny) připravenou sklenici s vodou nebo, pro umocnění pocení, teplý bylinkový čaj, kterými v případě delší procedury doplníte vypocené tekutiny. 


Samotná potící kúra v infrasauně probíhá najednou, bez přerušení. Doba, kterou byste měli v infrasauně strávit, není pevně stanovená, doporučuje se 20 - 40 minut. Obecně se ale dá říci, že byste se měli řídit pocitem. 


Jakmile požadovaný čas uběhne, je dobré ještě jednou setřít co nejvíc potu z těla, otevřít dveře infrasauny a pustit k sobě na chvilku chladnější vzduch. Pak trochu doplňte tekutiny a zamiřte do sprchy. Jak už jsme si řekli, samotné saunování v infrasauně je založeno na hloubkovém prohřátí a uvolnění organismu při nižších teplotách, které jsou pro naše tělo zároveň méně zatěžující. Ze stejného důvodu nedochází k takovému povrchovému rozpálení, jako je běžné u procedury ve finské sauně. Proto nemáme ani takovou potřebu následného nárazového ochlazení. Naopak. Po vypocení v infrasauně je vhodné nechat účinky infratepla v těle doznít a dopřát si klidovou vlažnou sprchu. Při této závěrečné sprše doporučujeme použít peeling, který dočistí otevřené póry pokožky. Raději se vyhněte sprchovým gelům a mýdlům, která mají tendenci kůži spíše vysušit a otevřené póry by mohly zanést. 


A je to - právě jste završili svůj očistný rituál. Ještě chvilku vydržte a nikam nespěchejte, namísto toho se s oblíbeným nápojem v ruce (samozřejmě pokud možno nealkoholickým) na pár minut zachumlejte do županu. Tímto krátkým odpočinkem završíte svůj restart. Uvidíte, že budete jako znovuzrození.  


Jak často se saunovat v infrasauně? 


V optimálním případě se jakákoli potící kúra v sauně doporučuje 1x až 2x týdně, pokud ze zdravotních důvodů nemáte stanoveno jinak. Samotné prohřívání do pocitu potu, které jsme už zmiňovali výše, však můžete praktikovat každý den. Ať už za účelem rozehřátí před sportem místo stretchingu, prohřátí těla v zimě po odepnutí lyží z nohou nebo rozvolnění bolestivých, ztuhlých partií, domácí infrasauna se vám stane skvělým každodenním pomocníkem. 


Co výroba kvalitní infrasauny obnáší? 


Jak už možná řada z vás teď tuší, skutečné „gro“ a tajemství úspěchu kvalitní infrasauny tkví právě v samotné výrobě. Ať už tedy bude vaší volbou typizovaná infrasauna nebo infrasauna na míru, rádi bychom se s vámi podělili ještě o několik rad, na co je dobré si při výběru infrasauny dát pozor, na co klást důraz a co má vliv na její kvalitu. Nejdůležitější oblasti jsou tyto: 
 

  • Na prvním místě je zcela jistě infratechnologie, která by měla pracovat na požadované vlnové délce
    • infratechnologie musí být vhodná pro použití v oblasti rehabilitace a působení na lidský organismus ze vzdáleností v řádech centimetrů, jak tomu je v interiéru infrasauny
    • vyhněte se infrapanelům a infrazářičům neznámých značek a nejistého původu
  • způsob rozmístění infratechnologie a uložení infratěles v rámci interiéru infrasauny
    • v naší společnosti klademe důraz na propočítání prostoru každé kabiny, od typizovaných až po atypické rozměry a tvary
  • typ ovládání infrasauny
    • ideální je víceokruhová řídicí jednotka, která dokáže pracovat s konkrétním rozmístěním infratechnologie
  • kvalitní dřevo, použité pro výrobu saunové kabiny
    • masivní, nejlépe severské, v dostatečné tloušťce profilu, aby se časem nezačalo kroutit
  • kvalitní dřevo, použité pro výrobu dotykových částí interiéru infrasauny (lavice / opěrky)
    • bezsukové, nepálivé, poctivě opracované, v dostatečné tloušťce profilu, aby byla zabezpečena nosnost
  • bytelná a stabilní konstrukce infrasauny
    • v případě plné dřevěné podlahy by infrasauna měla být postavená na seřizovatelných nábytkových šroubech
  • skleněné části infrasauny (dveře, další prosklení) je dobré mít vyrobeny z kaleného skla o minimální tloušťce 8 mm
  • místo, kam vaši budoucí infrasaunu plánujete umístit
    • v tomto ohledu je cenná také možnost dopředu výrobně uzpůsobit infrasaunu pro klimatické podmínky daného prostoru (okolní teplota / vlhkost).
 

Doufáme, že jsme vám dokázali odpovědět na všechny otázky týkající se infrasauny a samotného infrasaunování. Zajímalo by vás ještě něco? Rádi vám na další dotazy odpovíme osobně nebo po telefonu. Obraťte se na nás také, pokud byste rádi naše sauny vyzkoušeli na vlastní kůži. Dáme vám tipy na komerční provozy, kam se můžete zajít zahřát s našimi saunami. 

 

Máte zájem o naše produkty?

Domluvte si schůzku s našimi experty na jednom z našich showroomů. Společně vybereme to nejlepší řešení na míru vašim potřebám.

© 2024 Sauny-vital.cz "Tradiční český výrobce"

Tato webová stránka používá cookies

Na těchto stránkách fungují cookies, které naše společnosti využívají. Jednotlivé typy cookies a jejich dobu zpracování naleznete popsané níže v tabulce. Zvolte prosím Vámi preferovanou variantu. Pokud byste nás potřebovali ohledně výkonu vašich práv v souvislosti se zpracováním cookies kontaktovat, obraťte se prosím na společnost, jejíž stránky procházíte, nebo na našeho Pověřence pro ochranu osobních údajů. Pokud si myslíte, že s osobními údaji nenakládáme, jak bychom měli, máte možnost podat stížnost u Úřadu pro ochranu osobních údajů. Budeme však rádi, pokud se nejdříve obrátíte přímo na nás a budeme tak moct Váš požadavek obratem vyřešit.